Почти всички политически партии се включиха в дебата около речите на лидера на ДПС в село Кочан. Очаквано най-резки бяха реакциите от десните партии, които определиха поведението на Доган като неприемливо и плашещо.
ДПС се превърна в едно чудовище, за което не важат правила. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров. По думите на Димитров, Доган поставя себе си и ДПС над закона и над държавата.
"Това чудовище беше създадено първо от НДСВ, които ги вкараха в управлението, а след това и от БСП, които им дадоха изключителни правомощия", заяви той. Според Мартин Димитров единственото решение в тази сложна ситуация е масовото гласуване. Така българските граждани ще се противопоставят на купуването и преливането на гласове, ще се намали пропорцията на щетите, смятат от "Синята коалиция".
Доган казва нещо просто: "Аз имам обръч от фирми, сега правя обръч от партии, гарантиран съм, във всяко следващо управление на страната аз ще определям финансирането на обществените поръчки, никой друг не може без мен", посочи Веселин Методиев. Според него "това не е е шега, а фразата, заради която няма да получим пари от Европейския съюз". "Никой в Брюксел не си прави илюзията, че когато една политическа партия може да прехвърлягласове, да прави обръчи от фирми, е демокрация", каза Методиев.
"Това правителство и НС произведоха Доган, цитирам: "Аз съм инструментът във властта, който разпределя финансирането в държавата. В мен е позиционирана властта. Българските избиратели трябва да изгонят от страната Доган и ДПС. Призовавам избирателите да излязат да гласуват, защото този, който казва: "в мен е концентрирана властта“, ще концентрира още повече власт“, заяви от своя страна Иван Костов.
"Не съм гледал записа, но ми го разказаха. Искам да знам, как е възможно такива изказвания да се правят в ХХI век в една страна членка на ЕС и НАТО, каквато претендираме, че сме", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
"Първанов и Станишев не коментираха изказването на Ахмед Доган, защото той неволно обясни, че те са негови пионкил Ако ги обижда "пионки", ще ги нарека "негови избраници", допълни кметът на София.
Българската държавност и демокрация са под въпрос, коментираха от РЗС. Ахмед Доган публично дефинира личните си функции в сегашната власт:
- да определя параметрите в българската политика;
- да функционира като „бацил”, който като влезе веднъж, няма излизане;
- да си осигури „гарантиран пакет от един милион избиратели”, за да няма по-силна партия и да "решава" етнорелигиозните проблеми;
- да бъде „инструментът във властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата”;
- да твърди: „Властта е в моите ръце, не е във вашия депутат”
Ахмед Доган не е властта в България, предстои му скоро да го научи по най- сигурния и неприятен начин – чрез вота на българския народ. Това се посочва пък в декларация на партиите ЛИДЕР и Новото време. Според ЛИДЕР и Новото време, това са думи на самозабравил се човек, която целенасоченост вреди на европейския облик на страната, който манипулира най-низките страсти и на своите привърженици, и на своите опоненти в навечерието на изборите, който целенасочено мобилизира и плаши своите избиратели.
В декларацията се посочва още: "Определението за ДПС, като за бацил, който „като влезе веднъж, няма излизане” говори за политическа извратеност и ниска нравственост както и за пълно незачитане на политическите реалности и на волята на българския избирател. Това говорене е унищожително срамно за избирателите на ДПС и ги принизява необратимо дори в собствените им очи. Къде останаха думите за интимната близост между електората и ръководството на партията? Това, че политиците от тройната коалиция оставиха Доган да се самозабрави вече работи и срещу тях. Защото няма как избирателите на БСП и НДСВ да останат безучастни към подобни тези. Дни преди вота Доган настройва всеки съзнателен българин с чест и достойнство срещу себе си и ДПСЧ.