Home Президент Трябва да останем парламентарна република! Дебат за Велико Народно събрание е пилеене на политически ресурс

Трябва да останем парламентарна република! Дебат за Велико Народно събрание е пилеене на политически ресурс

Е-мейл Печат ПДФ
"Нееднократно съм казвал, че съм "за" това да се запази парламентарният характер на Републиката". Това каза президентът Георги Първанов на хълма Трапезица във Велико Търново.

"Корекции в президентските правомощия може да има. Аз съм обосновал какво точно може да се промени - правото на президента директно да свиква референдум, преодоляването на президентското вето да става с по-висок процент депутатски гласове, може би правото на законодателна инициатива, но толкова. Мисля, че не бива да нарушаваме тази конституционна схема, която е заложена в началото на прехода. Тя е работеща и ние имаме европейска Конституция", заяви още Първанов.

Президентът посочи категорично, че участва възможно най-аргументирано в дебат за Велико Народно събрание, за промени в Конституцията. Първанов заяви пред журналисти, че  според него воденето на такъв дебат в условията на криза е пилеене на политически и управленски ресурс, който е необходим за приемане на неотложни антикризисни мерки.

"Чисто политически погледнато, смятам, че в условия на криза да се занимаваме с Велико Народно събрание е едно пилеене на политически и управленски ресурс, който ще ни бъде необходим за тези антикризисни мерки, които трябва да бъдат предприети буквално в близките дни и седмици, за да можем в предстоящата една - две години да ограничим кризата и да започнем да я преодоляваме", коментира още държавният глава.

По-рано днес Жельо Желев заяви, че България трябва да стане президентска република.

www.actualno.com

Последна промяна ( Петък, 31 Юли 2009 15:09 )  

Най-четени

В момента има 3 посетителя в сайта

Харесва ли ви сайта?